The Wisdom of Sally Red Shoes – Ruth Hogan

Posted 10 juni 2019 by Silke (boekinwonderland) in Reviews / 0 Comments

The Wisdom of Sally Red Shoes – Ruth Hogan

Masha is drowning.

Once a spirited, independent woman with a rebellious streak, her life has been forever changed by a tragic event twelve years ago.

Unable to let go of her grief, she finds solace in the silent company of the souls of her local Victorian cemetery and at the town's lido, where she seeks refuge underwater - safe from the noise and the pain.

But a chance encounter with two extraordinary women - the fabulous and wise Kitty Muriel, a convent girl-turned-magician's wife-turned-seventy-something-roller-disco-fanatic, and the mysterious Sally Red Shoes, a bag lady with a prodigious voice - opens up a new world of possibilities, and the chance to start living again.

Until the fateful day when the past comes roaring back...

The Wisdom of Sally Red Shoes by Ruth Hogan
on 11 June 2019
Published by Crooked Lane Books Pages: 320
Genres: Adult, Contemporary
Format: ARC
Goodreads
three-half-stars

Two mothers, two sons….
Twee moeders, twee zonen…

ENGLISH REVIEW (KIJK SNEL EVEN HIER VOOR MIJN NEDERLANDSE REVIEW!)

Last year I had the pleasure to read The Keeper of Lost Things by Ruth Hogan. I was pleasantly surprised by the story and how much it affected me. So when I saw an opportunity to read The Wisdom of Sally Red Shoes, I couldn’t let that pass.

I must honestly say that I am a little disappointed by The Wisdom of Sally Red Shoes and I find it quite hard to write a coherent review about it. Because it isn’t a bad book. If it would have been my first Ruth Hogan story I probably would have loved it more than I did now. The story is quite gripping and once again it was well written. Motherhood and losing a child are the central focus of this story and this was something that really hit home. Being a mother myself I really felt for Masha and the long road filled with grief she has already traveled.

But… there are some major buts. In her afterword Ruth Hogan herself states that she is afraid she already used her best plot, most engaging characters en cleverest phrases in the first book. And I think this is my major issue with this book. That it is quite similar to The Keeper of Lost things. It follows exactly the same plot structure and what I found original in The Keeper, is just repeated here. In her first book small stories are centered around the lost objects. The same happens in this book, but now the small stories are centered around graves and the people buried in them. Although I really liked the stories, I couldn’t help but wonder “couldn’t you come up with something new? Something you haven’t done before?”

Apart from that the major plot twist was so very predictable. From the very beginning I knew how this story would play out. And honestly that wasn’t what bothered me at all. Because it would have made a fascinating story-line, but that story-line wasn’t explored at all. Plot twist, tiny epilogue, last page of the book. Such a shame, because I think the book would have benefited from exploring this story arc more.

On the other hand I have to say that The Wisdom of Sally Red Shoes is a much darker story then The Keeper of Lost Things. This is truly a sad book, covering extremely painful issues. But Ruth Hogan succeeds in injecting some humor in certain situations, without taking you out of the deeper emotions you are experiencing as a reader. This makes the book lighter, but still very meaningful.

I am really glad I read The Wisdom of Sally Red Shoes and I am almost certain that I would have loved it to bits if I hadn’t read The Keeper already.

WAT VOND IK VAN THE WISDOM OF SALLY RED SHOES?

Vorig jaar las ik met veel plezier Ruth Hogan’s debuut The Keeper of Lost Things. Het verhaal wist me toen echt te verrassen en ik heb het ontzettend graag gelezen. Toen ik de kans kreeg om haar tweede boek The Wisdom of Sally Red Shoes te ontdekken kon ik die kans dan ook niet laten liggen.

Ik moet wel meteen eerlijk bekennen dat ik een beetje teleurgesteld bent in dit boek. Het schrijven van een review valt me ook wel zwaar, gezien het zeker geen slecht boek is. Ik ben er zelfs zeker van dat ik een veel hogere beoordeling zou geven als ik dit boek voor The Keeper had gelezen. The Wisdom of Sally Red Shoes is een erg aangrijpend verhaal. Een verhaal waar moederschap en verlies centraal staan. Een thema dat me natuurlijk eens zo hard weet te raken, gezien ik zelf mama ben van twee kindjes. Ik voelde echt een connectie met Masha en haar verdriet.

Maar… en er zijn echt wel een paar grote maar. In het nawoord geeft Ruth zelf aan dat ze dacht dat ze haar beste verhaallijn en personages reeds gebruikt had in haar debuut. En ik moet daar eerlijk gezegd ook wel een beetje mee akkoord gaan. Mijn grootste frustratie met dit boek is dat heel wat zaken uit The Keeper herhaalt worden. Vooral de mechanismes die ik erg origineel en verfrissend vond in het eerste boek worden hier gewoon herhaalt. In haar debuut verhaal stonden kleine verhalen die draaide rond verloren voorwerpen centraal. In dit nieuwe verhaal komen we diezelfde kleine, verzonnen verhalen tegen maar nu gaan ze over de graven en de mensen die er begraven in liggen. Ik vond dit zo een originele verhaallijn in The Keeper. Maar nu kon ik niet anders dan denken: “Waarom bedacht je niets nieuws? Iets wat je al niet eerder had gedaan.”

Daarnaast was de grote plottwist ook van heel ver voorspelbaar. Helemaal in het begin van het verhaal wist ik al perfect hoe de vork aan de steel zat. En dat had niet erg geweest, want het was best een boeiende verhaallijn. Maar jammer genoeg werd net dat stuk van het verhaal niet bekeken. Nu was het plottwist, korte epiloog, einde boek. Echt een gemiste kans volgens mij.

Langst de andere kant is The Wisdom of Sally Red Shoes voor mij een krachtiger verhaal dan haar debuut. Het is donker en behandelt veel zwaardere onderwerpen. Dit doet ze echter op een serene manier. Ruth slaagt er ook in toch wat humor in het verhaal te brengen, zonder de lezer ooit volledig uit die donkere atmosfeer te trekken.

Ik ben erg blij dat ik The Wisdom of Sally Red Shoes heb mogen lezen en ik ben er van overtuigd dat ik het een 4 misschien wel 4,5 sterren had toegekend als het haar eerste boek geweest was.

three-half-stars

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.