The Hearth Witch’s Kitchen Herbal – Anna Franklin

Posted 26 april 2019 by Silke (boekinwonderland) in Reviews / 0 Comments

The Hearth Witch’s Kitchen Herbal – Anna Franklin

Herbal Wisdom the Hearth Witch Way

Includes more than 150 recipes for teas, infusions, tinctures, syrups, baths, salves, balms, compresses, poultices, oils, creams, potions, candles, and much more.

The Hearth Witch's Kitchen Herbal is an herbal with a difference--it shows how to use the herbs and spices most of us already have in our kitchens for home remedies, personal care, spiritual practice, spells, and rituals. The follow-up to the bestselling Hearth Witch's Compendium, this practical guide includes more than 150 recipes and focuses on twenty-three common culinary herbs and spices. For each plant, you will discover magical correspondences, culinary uses, cosmetic uses, medicinal uses, notes of caution, recipes, and lore. Also discover how to combine herbs with astrology, colors, and elemental energies for powerful magical workings. From basil to turmeric and incenses to syrups, this useful kitchen herbal is designed to help you expand your Hearth Witch skills for a more natural and magical life.

Basil Black Pepper Caraway Cardamom Cayenne Cinnamon Clove Coriander Cumin Dill Fennel Fenugreek Garlic Ginger Lemon Mints Oats Oregano Parsley Rosemary Sage Thyme Turmeric

The Hearth Witch's Kitchen Herbal: Culinary Herbs for Magic, Beauty, and Health by Anna Franklin
on 8 April 2019
Published by Llewellyn Publications Pages: 288
Genres: Non Fiction
Format: ARC
Goodreads
five-stars

ENGLISH REVIEW (KIJK SNEL EVEN HIER VOOR MIJN NEDERLANDSE REVIEW!)

I normally don’t tend to write non-fictional reviews. It’s all about fantasy and chick lit on my blog. But this book really hit close to home. For decades I have been travelling an alternative path that led me to wicca, covens, druids and so on. But for the past couple of years I have found my peace with being an solitary hedge-witch. And this book… oh this book fulfilled all my needs when it comes to herbs and natural remedies.

The Hearth Witch’s Kitchen Herbal focuses on the use of herbals in daily but also in spiritual life. The book kicks of with a chapter with introductions with working with herbs and a focus on all the tools you might need when making your own natural remedies.

After the very detailed and well described introduction Anna Franklin looks at 23 very common kitchen herbs and lists their internal and external uses.  She gives descriptions of the herbs, their benefits but also their place in history and the legends and myths that surround them.

The book is filled to the brim with recipes everybody can try. Going from teas, to salves and decoctions. But she also highlights some very interesting cosmetic uses for herbs. You can choose from a list of masks, hair rinses, facial scrubs…. You name it, it is probably in this book.

I appreciated the fact that the book included a reference lists. If you want to learn more or check out a source everything is mentioned in the book. It simply is a wonderful mix of facts, recipes, little tidbits about lore. The book also looks very briefly at pagan uses for herbs, but it is just a small part of the book. So if you are not familiar with paganism and just won’t some basic knowledge about herbs and how to use them for your own benefit, this is still the book for you.

I really fell in love with The Hearth Witch’s Kitchen Herbal and I will be purchasing The Hearth Witch’s Compendium and a paperback version of this book very soon! I don’t think I can’t go much longer without a physical copy of both books. 

 

WAT VOND IK VAN The Hearth Witch’s Kitchen Herbal?

Normaal gezien schrijf ik geen reviews over non fictie boeken. Mijn blog draait volledig rond fantasy verhalen en chick lit. Maar dit boek wist een heel speciaal plekje in mijn hart te veroveren en daarom mocht het toch verschijnen in een review. Al verschillende decenia lang volg ik een alternatief pad, dat me al in contact bracht met wicca, covens, druides en ga zo maar door. Ik heb het allemaal wel gezien en gedaan. De laatste paar jaar heb ik mijn eigen plekje gevonden en ben ik erg tevreden met mijn eenzame bestaan als keukenheks. En dit boek past daarom perfect bij mij. Het bevat echt alle informatie die ik al jaren wil over kruiden, verzamelt in één enkel boek.

The Hearth Witch’s Kitchen Herbal focust zich vooral op het gebruik van kruiden in het dagelijkse leven, maar licht ook een tipje van de sluier op over het spirituele gebruik. Het boek begint met een zeer gedetailleerd hoofdstuk over werken met kruiden en het gereedschap dat je daar best voor in huis kan halen. Helder beschreven, een prima introductie voor beginnelingen.  Daarna kijkt Anna Franklin naar 23 kruiden die iedereen wel in zijn tuin of keuken terug vind. Ze kijkt naar de interne, maar ook externe gebruiken van deze kruiden. Per kruid geeft ze een uitgebreide uitleg over het kruid, de voordelen van het kruid, maar ook achtergrond informatie zoals het gebruik in de loop van de geschiedenis en zelf de mythes en sages waarmee de kruiden in verband worden gebracht.

Daarnaast is het boek tot de nok gevuld met recepten die iedereen wel zullen aanspreken. Theemengsels, zalfjes, drankjes…; Daarnaast kijkt ze ook naar het cosmetische gebruik van de kruiden. Haarmaskers, gezichtsreinigers, shampoo… je kan het zo gek niet bedenken of je kan het hier terugvinden.

Er wordt ook veel aandacht besteed aan bron vermelding. Iets wat ik zelf ten zeerste kan appreciëren. Indien je meer wil weten over de kruiden kan je altijd teruggaan naar de originele bron. Het is dus niet alleen gebaseerd op oude wijvenpraat. Het boek is simpelweg een mooi mix van feiten, recepten en kleine stukjes volkswijsheden en geschiedenis. Helemaal achteraan het boek wordt ook even stilgestaan bij de paganistische werking van kruiden. Maar als je zelf helemaal het paganistische pad niet bewandeld, laat dit je dan niet afschrikken. Het is maar een heel kort stukje en de andere info is voor iedereen bruikbaar.

Ik ben echt helemaal verliefd geworden op The Hearth Witch’s Kitchen Herbal en ik hoop binnenkort ook het eerste boek The Hearth Witch’s Compendium aan te schaffen. Ik denk niet dat ik nog verder kan zonder effectieve papieren versies van deze twee boeken in mijn woning. 

five-stars

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.