A Curse So Dark and Lonely – Brigid Kemmerer

Posted 28 januari 2019 by Silke (boekinwonderland) in Reviews, YA / 2 Comments

A Curse So Dark and Lonely – Brigid Kemmerer

Fall in love, break the curse.

It once seemed so easy to Prince Rhen, the heir to Emberfall. Cursed by a powerful enchantress to repeat the autumn of his eighteenth year over and over, he knew he could be saved if a girl fell for him. But that was before he learned that at the end of each autumn, he would turn into a vicious beast hell-bent on destruction. That was before he destroyed his castle, his family, and every last shred of hope.

Nothing has ever been easy for Harper Lacy. With her father long gone, her mother dying, and her brother barely holding their family together while constantly underestimating her because of her cerebral palsy, she learned to be tough enough to survive. But when she tries to save someone else on the streets of Washington, DC, she's instead somehow sucked into Rhen's cursed world.

Wordt verliefd en breek de vloek.
Ooit leek het zo simpel voor Prins Rhen, de troonopvolger van Emberfall. In de herfst van zijn achtiende verjaardag sprak een tovenares een vloek over hem heen. Hij zou dit seizoen blijven herhalen tot hij het hart van een meisje kon winnen. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar al snel leerde Rhen dat hij aan het einde van elke herfst verandert in een bloeddorstig monster dat uit is op verwoesting. In de loop van de seizoen vernietigde het monster alles wat hem lief zijn. Zijn familie, zijn vrienden, zijn kasteel en alle hoop.

Het leven is niet mals geweest voor Harper. Haar vader is al lang uit beeld verdwenen, haar moeder ligt op sterven en haar broer doet louche zaken om de familie toch maar te kunnen ondersteunen. Maar wanneer Lacy een meisje probeert te helpen dat dreigt ontvoert te worden in de straten van Washington DC, belandt ze zonder het te willen in Emberfall.

A Curse So Dark and Lonely by Brigid Kemmerer
on 29 January 2019
Published by Bloomsbury YA Pages: 496
Genres: Young Adult, Fantasy, Retelling
Format: ARC
Goodreads
three-half-stars

ENGLISH REVIEW (MIJN NEDERLANDSTALIGE REVIEW KAN JE HIER VINDEN!)

A Curse So Dark and Lonely is a book that was hyped even before the publication date. I know that it shouldn’t, but when a book is surrounded by so much excitement and publication then my expectations go up. To be honest I was blown away by that amazingly beautiful cover and the very intriguing synopsis. Retellings are kind of my thing, but it has been quite a while since I read a decent Beauty and the Beast retelling. So I was hoping that this original take on the story with a heroine coming from our world, could rectify this.

Allthough I had a really good time reading A Curse So Dark and Lonely I wasn’t blown away by the story as some other bloggers are. Don’t get me wrong I understand all the hype and there are multiple reasons why you should read this book and love it. But there are two reasons why I just wasn’t blown away.

But let’s start off with 3 reasons why you should most definitely read this book!

 • Diversity
  This book is so diverse! Harper, the heroine in the story has Cerebral Palsy. Her brother is queer and has the most wonderful coloured boyfriend.
 • Dark
  This story is dark. Even darker than the original fairy-tale. I personally loved how dark and real it was. Blood, death, war… it’s all in here. I also liked the fact that Rhen, the cursed Prince has trouble dealing with what his curse contains. He sometimes has very dark thoughts and his suicidal thoughts are touched upon in the story.
 • Kick Ass Heroine
  Readers of my blog by now know that I absolutely love stong, female characters. And Harper is without a doubt that strong female character I have been missing in many YA fantasy stories. She is strong, fierce and loyal. Even with her cerebral palsy she is ready for action and never settles into the victim role. She was the main reason I kept enjoying the story so much.

But as I said… I wasn’t blown away by the book. So here are my 3 main reasons why I didn’t love it as much as I thought I would.

 • The Romance: Part 1
  Yes, two parts on the romance. I have my reasons… keep reading and find out. If you don’t like a good romance story, you will possibly love A Curse So Dark and Lonely. There is almost no romance in the story!
 • The Romance: Part 2
  I think it is quite hard to talk about this issue with the book without giving away spoilers. But I will just say that I didn’t buy the romance in the end of the book. I felt it betrayed the rest of the story and it was not the ending the overall story was working towards. But maybe that is just me?
 • No engagement
  It was very hard to get engaged with the story. I really enjoyed the overall story, but I never got an actual connection with any of the characters. The characters lacked debt apart from Harper and Grey.
  I could close the book and pick it up days later without missing it and that is never a good sign for a story.

So overall I enjoyed A Curse So Dark and Lonely. Is it worth all the hype? No, in my honest opinion it isn’t. Is it a good Beauty and the Beast retelling? Yes, it is one of the best retellings I have read in a while. (Although maybe that says a lot about the other retellings.) The story is compared to A Court of Thorns and Roses, but really… who made that comparison? It’s like comparing an orange to a apple. They are fruit and that’s it.

When I started this story I thought this was going to be a standalone… be prepared it is not! I am curious to see where the next installment is going to go and if it is going to rectify the mistakes of this part of the story.

WAT VOND IK VAN A CURSE SO DARK AND LONELY?

A Curse So Dark and Lonely deed al heel wat stof op waaien voor de publicatiedatum. En ik weet dat het niet helemaal eerlijk is, maar een boek dat zoveel publicatie en schitterende reviews krijgt, zelfs voor het verkrijgbaar is, daar heb ik dan redelijk hoge verwachtingen bij. Waarschijnlijk een negatief bijverschijnsel van een hype. De prachtige cover is trouwens een van de redenen waarom ik dit boek absoluut wou lezen. Maar ook de intrigerende korte inhoud trok onmiddellijk mijn aandacht. Hervertellingen zijn sowieso wel favoriet hier in huizen wonderland, maar in het verleden had ik enkele onaangename ervaringen met Belle en het Beest herwerkingen. Waarschijnlijk omdat het naast de kleine zeemeermin mijn favoriete sprookje is. Ik hoopte dat A Curse So Dark and Lonely daar verandering in zou kunnen brengen. Vooral gezien het toch wel een originele twist aan het verhaal geeft.

Ik heb me geen moment verveelt tijdens het lezen, maar ik werd ook niet van mijn sokken geblazen. Ik begrijp wel waar de hype vandaan komt, want er zijn toch wel enkele heel doorslaggevende redenen om dit boek een warm hart toe te dragen. Daarom even kort op een rijtje waarom dit boek een absolute must read zal zijn voor heel wat lezers:

 • Diversiteit
  Diversiteit is tegenwoordig alom vertegenwoordigd in het YA genre en daar hoeft dit boek zeker niet voor onder te doen. Harper, de heldin van het verhaal heeft lichamelijke ongemakken door de hersenverlamming waar ze als baby mee te maken krijgt. Haar broer is homoseksueel en heeft een, gekleurde vriend. Diversiteit alom.
 • Donker
  Dit verhaal is echt ontzettend donker. Zelf donkerder dan het originele sprookje. Bloed, moord, marteling, oorlogvoering… het komt allemaal aan bod. Prins Rhen is ook een personage met een donkere kant en dan niet alleen vanwege het monster waarin hij verandert. Neen, hij worstelt ook echt met zijn vloek en de moorden die hij pleegt op het einde van het seizoen. Deze donkere gedachten wordt verschillende keren aangeraakt in het verhaal.
 • Sterk Vrouwelijk Hoofdpersonage
  Mensen die mijn reviews volgen weten dat ik hou van sterke, vrouwelijke personages. En Harper is zonder enige twijfel een dame met ballen aan haar lijf! Ze is sterk, vurig en loyaal. Voor diegene waar ze van houdt gaatze door een vuur en  ze heeft een groot gevoel voor verantwoordelijkheid. Ze is geen meisje dat bij de pakken blijft neerzitten en neemt het heft in handen. Geen zielige prinses die blijft wachten tot de prins haar komt redden dus. Harper was echt een van de voornaamste redenen waarom het verhaal me toch bleef boeien.

Maar.. zoals ik al zei het boek wist me niet van mijn sokken te blazen. En daar zijn eigen drie grote redenen voor.

 • Romantiek: Deel 1
  Ja, romantiek telt als twee redenen. Je zal zo dadelijk wel merken waarom. Als je een lezer bent die niet houdt van romantische verhalen dan is A Curse een absolute aanrader. Romantiek staat op een erg laag pitje en komt pas in de allerlaatste hoofdstukken een beetje naar voren. Verwacht geen stomende, romantische scenes of zo… Ik zeg het… romantiek is amper aanwezig.
 • Romantiek: Deel 2
  Hier moet ik een beetje oppassen wat ik ga zeggen, want het is echt heel makkelijk om een spoiler te geven. Laten we zeggen dat ik de romantiek op het einde van het boek niet goed begreep. Naar mijn gevoel ging het verhaal ergens compleet anders naartoe.
 • Geen verbintenis
  Tijdens het lezen kreeg ik maar geen band opgebouwd met de personages. Alles was erg een dimensionaal en het was echt moeilijk om een goede connectie te krijgen met het verhaal. Ik kon het boek zonder problemen weg leggen en pas dagen later er weer in duiken. Ik “miste” het verhaal niet als ik niet las en dat is voor mij nooit een goed teken.

Ik heb zeker wel genoten van A Curse So Dark and Lonely , maar of het echt alle hype waard is? Voor mij in elk geval niet. Het is zonder twijfel een goede hervertelling van Belle en het Beest. Maar daar houdt het dan ook op. Het verhaal wordt regelmatig vergelijken met A Court of Thorns and Roses, maar eerlijk… de twee zijn totaal niet te vergelijken. Als je met dat beeld in je hoofd erin stapt, dan gaat het sowieso op een teleurstelling uitdraaien.

Ik dacht trouwens dat het verhaal op zichzelf stond, maar kennelijk wordt het een serie. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het volgende deel in de reeks beter zal zijn en meer diepgang gaat bieden.

 

three-half-stars

2 responses to “A Curse So Dark and Lonely – Brigid Kemmerer

 1. Oei, nu ben ik nog nieuwsgierig geworden vermits dit een totaal andere recensie is dan een super enthousiaste die ik een tijdje terug ergens las. Hoogstwaarschijnlijk geef ik het toch een kans want tja … Beauty and the Beast hé.

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.