What If It’s Us – Adam Silvera & Becky Albertalli

Posted 21 januari 2019 by Silke (boekinwonderland) in Reviews / 1 Comment

What If It’s Us – Adam Silvera & Becky Albertalli

Arthur is only in New York for the summer, but if Broadway has taught him anything, it’s that the universe can deliver a showstopping romance when you least expect it. Ben thinks the universe needs to mind its business. If the universe had his back, he wouldn’t be on his way to the post office carrying a box of his ex-boyfriend’s things. But when Arthur and Ben meet-cute at the post office, what exactly does the universe have in store for them? Maybe nothing. After all, they get separated. Maybe everything. After all, they get reunited. But what if they can’t quite nail a first date . . . or a second first date . . . or a third? What if Arthur tries too hard to make it work . . . and Ben doesn’t try hard enough? What if life really isn’t like a Broadway play? But what if it is?

Arthur verblijft een zomer in New York, maar als hij iets geleerd heeft uit al die Broadway musicals waar hij zo dol op is, dan is het zonder twijfel dat het universum soms een passionele romance op je pad gooit. Volgens Ben moet het universum zich vooral met zijn eigen zaken bemoeien. Als het universum dat had gedaan, zou hij geen loodzware doos met spullen van zijn ex vriend naar het postkantoor moeten sleuren. Maar dan loopt Arthur Ben tegen het lijf in het postkantoor. Wat wil het universum van hen? Helemaal niets? Want al gauw raken ze elkaar kwijt in de massa. Of heeft het universum grote plannen? Want ze vinden elkaar ook weer terug! Maar wat als de eerste date een flop is... en de tweede ook... en de derde? Wat als Arthur veel te hard zijn best doet. En wat als Ben niet genoeg zijn best doet? Wat als het echte leven in niets lijkt om een Broadway stuk? Maar wat als het dat wel doet?

What If It's Us by Adam Silvera, Becky Albertalli
on 9 October 2018
Published by HarperTeen Pages: 437
Genres: Young Adult, Contemporary
Format: Paperback
Goodreads
four-stars

ENGLISH REVIEW (MIJN NEDERLANDSTALIGE REVIEW KAN JE HIER VINDEN!)

Adam Silvera is without any doubt one of my favourite authors in YA at the moment. I have devoured most of its books. (Just one more to go and I will be able to claim I have read all of them!) So when I heard he was publishing a new book I marked the date on my calendar. I got even more excited when I heard he was co-writing it with his best friend and well know YA author Becky Albertalli. And apart from excited I was very intrigued, because I actually think their writing styles are miles apart. Adam writes darker YA, while Becky is for me Queen of the Laugh out Loud LGBTQ genre. I was looking forward to seeing these two influence each other. Would Becky be able to convince Adam of finally writing an happy ending?

“I don’t know if we’re in a love story or a story about love.”

I guess I was destined to like this book. So this could be a very short review where I tell you guys I absolutely loved it and be done with it. But I wouldn’t be a very good reviewer if I did that, no. But I did really enjoy the book and I loved it because it was the perfect blend of Adam and Becky. From the get go it was for me pretty clear who wrote which chapters. It was at times even funny to see how they changed each other storyline. When Becky had created a really lovely lovey-dovey scene with happiness jumping of the pages, in comes Adam with some darker intension. He brings the happiness down to reality in only one paragraph. And I really liked that, because being gay in New York city isn’t always wonderful and easy I suppose. But it was very nice to see their stories balanced out by each other.

“This is the best. It’s like we’re dads.’
He laughs. ‘Dads?’
‘Like we’re an old New York couple just sitting around doing nothing.’
‘I like doing nothing with you.’
‘Me too.’
And I do. I like it so fucking much. I always thought love was about the showstopper moments. No dialogue, no filler. But if the quiet parts are filler, maybe filler’s underrated.”

The geek in my wanted to do a happy dance while reading this book, because the pages where overflowing with pop culture references. Harry Potter, Dear Evan Hansen , The Sims, Hamilton,… they are all in here. An apart from being a wonderful to read about, they make a very good time frame for this book.

Apart from of course the obvious romance between Ben and Arthur, this book is about family and friendship. One of my favourite characters is without a doubt Ben’s best friend Dylan. I would actually read a whole book about Dylan. But all the friendships were wonderful. Very realistic, with their ups and downs, but always at the core infested with love and care. The same can be said with the family relationships from the get go it is clear that Ben and Arthur come from very different backgrounds. But reading this book as a parent it is very clear that both set of parents are doing the best they can. Even if those stubborn teenagers don’t always recognize the love a parents is giving.

“Where the fuck is a Time-Turner when you need one?”

I absolutely loved this book, as much as I expected to. Although I recognized Adam and Becky’s styles in the story, I must stress that they flowed seamlessly into each other. What If It’s Us is without a doubt one of the strongest, realistic, but at the same time heart-warming YA romances that I have read in a really long time.

WAT VOND IK VAN WHAT IF IT’S US?

Adam Silvera is zonder twijfel een van mijn favoriete YA schrijvers op dit moment. Ik heb al zijn boeken verslonden. Dus toen ik hoorde dat er een nieuw boek van hem op de markt verscheen kon ik niet anders dan de datum in dikke zwarte letters op mijn kalender aangeven. Toen ik vernam dat hij dit boek samen zou schrijven met zijn beste vriendin en gekende schrijfster Becky Albertalli was mijn aandacht natuurlijk helemaal getrokken. Ik was ook meteen heel nieuwsgierig, want voor mij liggen hun schrijfstijlen toch wel erg ver uit elkaar. Adam schrijft veel donkerdere YA, terwijl Becky voor mij toch wel de koningin is van de schattige LGBTQ verhalen. Zouden ze erin slagen om elkaar positief te beïnvloeden? En wat met een happy ending? Zou Becky hier de bovenhand kunnen krijgen? Adam slaagt er maar niet in om zijn lezers een sprookjesachtig einde te geven.

“I don’t know if we’re in a love story or a story about love.”

Ik zou gewoon kunnen zeggen dat ik ontzettend van dit boek hield, maar dat zou dan waarschijnlijk de kortste en slechtste review zijn die ik ooit schreef. Maar ik hield wel oprecht van dit boek. Voor mij is het echt de perfecte mix tussen Adam en Becky. Ze brengen zonder twijfel het beste in elkaar naar boven. Vanaf het begin was het erg duidelijk wie welke personage schreef, maar toch wisten ze elkaar te beïnvloeden. Het was met momenten echt grappig om te zien hoe ze elkaars verhaallijn aanpaste. Een hele schattige, romantische scene werd plots iets donkerder en akeliger, door Adams inbreng. Ook de harde kanten van homoseksualiteit kwamen aanbod. Het was erg fijn om te zien hoe ze elkaars goede kanten gebruikte en in balans brachten.

“This is the best. It’s like we’re dads.’
He laughs. ‘Dads?’
‘Like we’re an old New York couple just sitting around doing nothing.’
‘I like doing nothing with you.’
‘Me too.’
And I do. I like it so fucking much. I always thought love was about the showstopper moments. No dialogue, no filler. But if the quiet parts are filler, maybe filler’s underrated.”

What If It’s Us was ook echt een lofzang aan pop cultuur en sprak mijn nerdy hartje toch wel echt aan. De referenties naar Harry Potter, Dear Evan Hansen, The Sims, Hamilton en ga zomaar door knallen het hele boek door op je af. Leuk om te lezen, maar ook erg fijn hoe het verhaal zo echt vastgemaakt wordt in een bepaalde tijd. Zo wordt het een beetje een kroniek van 2018, toch?

Het boek gaat echter over meer dan alleen de erg duidelijke romance tussen ben en Arthur. Familie en vriendschap spelen een erg grote rol in het verhaal. Een van mijn favoriete personages is zonder twijfel Dylan, Ben’s beste vriend. Ik zou zonder problemen een gans boek over Dylan kunnen lezen! Maar alle vriendschappen in dit boeken waren fantastisch om over te lezen. Erg realistisch met de nodige pieken en dalen, maar altijd met heel wat genegenheid. Hetzelfde kan ook gezegd worden over de familiebanden in het boek. Het is al snel duidelijk dat Ben en Arthur een heel verschillende achtergrond hebben. Ikzelf ben natuurlijk moeder van twee en lees ouderrelaties dus altijd een beetje anders dan jongere lezers. Maar het is echt heel duidelijk dat allebei de ouder paren het beste met hun kind voor hebben en echt alles doen om hen alle mogelijke kansen op geluk te geven.

“Where the fuck is a Time-Turner when you need one?”

What If It’s Us is een absolute aanrader. En hoewel ik de schrijfstijl van Adam en Becky goed te herkennen vond, moet ik er ook bij vermelden dat ze moeiteloos in elkaar versmelten en een samenhangend verhaal brengen. Dit boek is zonder twijfel een van de sterkste, meest realistische en terzelfdertijd schattigste romantische YA verhalen die ik in lange tijd las.

 

four-stars

One response to “What If It’s Us – Adam Silvera & Becky Albertalli

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.