Sea Witch – Sarah Henning

Posted 14 januari 2019 by Silke (boekinwonderland) in Reviews, YA / 0 Comments

Sea Witch – Sarah Henning

Iedereen weet wat er op het einde van het verhaal gebeurd. Een zeemeermin, een prins en een kus. Maar voor de kleine zeemeermin, waren er drie vrienden. Een die gevreesd werd, een die gekroond werd en een die reeds lange tijd dood was.

Sinds haar beste vriendin Anna verdronken is wordt Evie gemeden in haar dorp. De dorpelingen fluisteren over haar. Ze is vervloekt. Ze is een monster. Ze is een heks. Maar dan duikt er op een dag een meisje op dat als twee druppels water lijkt op Anna. Evie is ervan overtuigt dat haar vriendin op mysterieuze wijze is teruggekeerd en wil alles op alles zetten om deze tweede kans met twee handen te grijpen. Maar haar nieuwe vriendin heeft haar eigen geheimen.../p>

Everyone knows what happens in the end. A mermaid, a prince, a true love’s kiss. But before that young siren’s tale, there were three friends. One feared, one royal, and one already dead.

Ever since her best friend, Anna, drowned, Evie has been an outcast in her small fishing town. A freak. A curse. A witch.

A girl with an uncanny resemblance to Anna appears offshore and, though the girl denies it, Evie is convinced that her best friend actually survived. That her own magic wasn’t so powerless after all. And, as the two girls catch the eyes—and hearts—of two charming princes, Evie believes that she might finally have a chance at her own happily ever after.

But her new friend has secrets of her own. She can’t stay in Havnestad, or on two legs, unless Evie finds a way to help her. Now Evie will do anything to save her friend’s humanity, along with her prince’s heart—harnessing the power of her magic, her ocean, and her love until she discovers, too late, the truth of her bargain.

Sea Witch by Sarah Henning
on 31 July 2018
Published by Katherine Tegen Books Pages: 368
Genres: Young Adult, Fantasy
Format: Paperback
Goodreads
two-half-stars

ENGLISH REVIEW (BENIEUWD NAAR DE NEDERLANDSTALIGE REVIEW? KIJK SNEL HIER!)

Normally I don’t start my reviews with defending my rating. Then again I normally don’t debate my ratings hours on end with myself. I settled for 2,5 stars. Because the overall part of this book was 2 stars, but the ending was without a doubt 4 stars. And with the ending I really mean the ending. Let’s say the last 40 pages at best.

Sea Witch is a book that will disappoint a lot of readers and that is because it pretends to be something that it is not. Look at that gorgeous cover. You could just fall head over heels in love with the beauty of it, couldn’t you? I felt instantly drawn to the cover. Those magenta eyes, the octopus arms… it’s a silent promise of a fairy-tale retelling! It looks mysterious, magical, fairytalesque doesn’t it? And then there is that little text “Before she took that mermaid’s voice, she gave up on her own heart.”
I can tell you that my heart skipped a few beats when I read that. This must be an Ursula retelling, right?

Right… and wrong. But mainly right. Sea Witch is intended as an Ursula origin story. But mainly it is a very slow paced maritime book, that might rock you to sleep before you get to the juicy parts of the stories.

Sea Witch is set in 19the century Denmark and is woven with hundreds of years of Danish history. I absolutely loved that Henning wove the witch trials of Denmark together with a fiction witch we all know from the original Little Mermaid Tale. Apart from that Henning really spiked the story with Danish traditions and culture. Certainly a fresh breath in YA retellings and a lovely surprise when I started reading the book, because honestly I wasn’t expecting so much detail.

Unfortunately the overall story is extremely slow and certainly not the standard Young Adult retelling it is sold as. I have to admit that maybe my mediocre rating is also based on my expectations and not so much on the delivery of the story. For some reason I expected a thrilling story with action, swoon worthy romance and magic. Lots and lots of magic. But that is not what you will get. It is a slow story about a country that lives of the sea. Of friends loosing each other and trying to get new chances. Of people afraid of witchcraft and a witch afraid of even the people she loves dearly. But to be quite blunt the story is missing a good plot for about 70% of the book.

Sea Witch didn’t hook me. (Yes, pun intended) But I have to admit that I was blown away by the ending. After closing the book I really wanted to know what would happen. (Which I think we will be finding out in the next book Sea Witch Rising) And I must admit that I feel very tempted to read that next book.

In my honest opinion Sea Witch suffers from wrong marketing and wrong expectations. There are better mermaid stories out there, if you want a high action, full romance YA novel to read. But something about this quite, maritime, Danish story charmed me to be honest.

WAT VOND IK VAN SEA WITCH?

Normaal begin ik mijn reviews niet met het verdedigen van mijn beoordeling. Maar normaal gezien debateer ik dan ook geen uren met mezelf over een beoordeling. Ik heb uiteindelijk gekozen om dit boek 2,5 sterren te geven. Het overgrote deel van dit verhaal zou hoogstens 2 sterren mogen ontvangen, maar het einde van het boek is echt 4 sterren waard. En met het einde, bedoel ik dan ook echt het einde. Laten we zeggen de 40 à 50 laatste pagina’s van het verhaal.

Sea Witch is een boek dat heel wat lezers gaat teleurstellen end at komt voornamelijk omdat het niet het boek is dat het in eerste instantie lijkt te zijn. Kijk maar eens naar die prachtige cover. Je zou toch zo verliefd worden op die prachtige vormgeving? Die paarse ogen die je doordringend aankijken en de octopus tentakels die over de pagina glijden. Dat is toch de stille belofte van een sprookjes hervertelling? En dan de begeleidende tekst  “Before she took that mermaid’s voice, she gave up on her own heart.” Mijn hart sloeg in elk geval een paar tellen over toen ik dat las. Alles schreeuwt toch Ursula hervertelling?

En dat is het ook… maar aan de andere kant ook weer niet. Sea Witch is zonder twijfel bedoelt als een Ursula origin verhaal. Maar het is vooral een heel traag boek met een sterke focus op de zee en de marine. Voor je echt aan de spannende delen komt moet er heel wat water naar de zee vloeien.

Sea Witch speelt zich af in het 19de -eeuwse Denenmarken en het verhaal bevat honderden Jaren van de Deense geschiedenis. Ikzelf vond het geweldig hoe Henning de Deense heksenvervolging heeft samengeweven met het fictieve verhaal van een van de bekendste zeeheksen ooit. Daarnaast heeft de auteur het verhaal ook echt aangevuld met Deense tradities en gebruiken. Wat ervoor zorgt dat het toch wel een fijne afwisseling is binnen het YA genre. Vooral omdat ik deze historische en culturele context in het verhaal niet verwacht had.

Jammer genoeg kabbelt het verhaal heel erg traag voort en is het absoluut niet de bruisende YA hervertelling die de marketing ons wil doen geloven. Ik denk zelf dat mijn lage rating misschien wel een deel te maken heeft met de verwachtingen die promo’s rond dit verhaal me heeft opgedwongen. End at is natuurlijk een beetje jammer. Om de een of andere reden verwachte ik een verhaal dat tot de nok gevuld zou zijn met magie, actie en een alles omvattende liefde. Wat je echter krijgt is een rustig verhaal over een land dat leeft van de zee. Vrienden die elkaar kwijt raken en moeten leren rouwen. Jeugdvrienden die elkaar zien opgroeien en zien veranderen. Het Deense volk dat bang is voor hekserij en een heks die bang is voor iedereen, zelf de mensen waar ze van houdt. Maar om heel cru te zijn. Het verhaal mist plot tot ongeveer 70% in het boek.

Sea Witch wist me niet bij de keel te grijpen. Maar ik moet wel toegeven dat het einde van het verhaal me wel echt wist te overtuigen. Nadat ik de laatste pagina omsloeg wou ik graag weten hoe het nu verder ging met onze zeeheks. (Wat we weldra ook zullen ontdekken in het boek Sea Witch Rising) Maar zelf ondanks mijn slechte rating, vermoed ik toch dat ik het tweede boek een kans ga geven.

Sea Witch wordt verkeerd gepromoot zonder twijfel en dat creeert de verkeerde verwachtingen. Er zijn zonder twijfel betere zeemeerminverhalen op de markt. Zeker als je op zoek bent naar verhalen gevuld met actie en romantiek. Maar als je opzoek bent naar een rustig verhaal over een stadje waar een landelijk gevoel heerst en je benieuwd bent naar wat Deense geschiedenis, dan moet je dit boek misschien toch een kans geven.

two-half-stars

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.