De heksenhoeve – An Janssens

Posted 24 oktober 2017 by Silke (boekinwonderland) in Uncategorized / 0 Comments


Wie de Heksenhoeve binnengaat, komt nooit meer naar buiten

In het Meerdaalwoud ligt een oude boerderij verscholen. Wandelpaden lopen er in een wijde boog omheen, geen konijn of hert waagt zich in de buurt, en de bewoners leven er nog zoals honderd jaar geleden; er is geen elektriciteit, de wc is een hokje buiten en water komt uit de waterput. Maar wie of wat houdt de bewoners daar... en hoe kunnen zij iets te maken hebben met de moord op een studente, tien kilometer verderop in het bruisende Leuven?

Vragen voor Sander Dats. Hij is slechts het hulpje bij de federale politie en door zijn allesoverheersende teldwang is hij het mikpunt van spot, maar dit is zijn kans om zich te bewijzen. De zaak neemt echter een onverwachte wending wanneer Sanders ex Anouk op de Heksenhoeve terechtkomt en de bewoners haar niet meer laten gaan.

De Vlaamse An Janssens (1983) won in 2013 met haar verhaal Drakenkoningin de eerste Luitingh-Sijthoff & MagicTales fantasy-schrijfwedstrijd. Naast haar werk als business analist in de IT toert An graag op de motor door vreemde landen om inspiratie op te doen voor nieuwe verhalen. Heksenhoeve is haar eerste bovennatuurlijke thriller.

Heksenhoeve on September 30, 2016
Pages: 223
Genres: Adult, Fantasy
Format: Paperback
Goodreads
two-stars

 

Review:

De halloween week draait nu echt op volle toeren en het werd tijd dat ik ook eens wat “griezeligs” van eigen bodem las. Volgers weten dat ik niet zo vaak in het Nederlands lees, maar voor talent van eigen bodem maak ik graag een uitzondering.

Ikzelf las nog nooit iets van An Janssens, maar ben wel stiekem een beetje benieuwd geworden naar haar fantasy reeks. De heksenhoeve, haar stand-alone bovennatuurlijke thriller, is een boek waar ik veel Vlaamse blog-vriendjes enthousiast over zag schrijven. Ideaal dus voor de Halloween week hier op mijn blog!

Terwijl ik deze review schrijf ben ik nog altijd aan het twijfelen tussen 2 en 3 sterren. 2 sterren omdat ik eigenlijk ontzettend teleurgesteld ben in dit boek. Het lijkt wel een beetje een tendens te worden deze week. Wederom hoopte ik af en toe een beetje kippenvel te mogen ervaren, maar jammer genoeg liet ook dit boek me in de steek wat griezelfactor betreft. Misschien had de titel en de korte inhoud me op het verkeerde spoor gezet? Ik hoopte echt op een spookachtig verhaal, waar mijn haren van zouden rechtkomen en waar de spanning van af droop. Niets van dit alles jammer genoeg. Het bovennatuurlijke element liet me vooral achter met een “oké dan” gevoel. Waar was de spanning? De actie? De sensatie?

Op zich vond ik het concept van de Heksenhoeve wel erg interessant. Er zaten ontzettend goede ideeën in. Zoals de dagboekfragmenten en dergelijke, maar om de een of andere reden werden deze niet uitgewerkt. Ze worden kort in het verhaal gebruikt, maar onvoldoende uitgediept. En dat is eigenlijk het algemene gevoel dat ik bij dit verhaal heb. Te weinig uitdieping, te weinig uitleg en naar het einde toe gaat alles in sneltreinvaart. Het einde voelt echt afgehaspeld aan.

Het engste aan het hele verhaal moet wel de telmatige dwang van Sander, het hoofdpersonage zijn. En laat nu net de gedetailleerde uitwerking van Sanders aandoening de reden zijn waarom ik het boek toch drie sterren zou geven. Hoewel ik Sander een van de meest ergerlijke personages van 2017 vond, kon ik de integratie van zijn aandoening erg appreciëren. An Janssens belicht ook de invloed die zijn aandoening heeft op zijn dagdagelijkse leven en de relaties die Sander aangaat.

Nog een sterk punt in het boek is de toevoeging van Anouk, de ex-vriendin van Sander. Een dame met ballen aan haar lijf! Iets wat ik echt wel kon appreciëren. Haar stoere houding zorgde ervoor dat ik telkens zat af te tellen naar de hoofdstukken die vanuit Anouks oogpunt werden vertelt.

En omdat ik nu toch alle goede punten van het boek aan het opsommen ben, zal ik ook maar even stilstaan bij het dialect gebruik in het boek. Daarvoor alleen zou het boek een extra ster moeten krijgen! Het Vlaams met zijn vele dialecten werd echt mooi in beeld gebracht. Dialect gebruik in een verhaal is zo een sfeerschepper!

Als je opzoek bent naar een politiethriller met een bovennatuurlijk kantje, dan is dit boek misschien wel helemaal iets voor jou. Voor mij was het jammer genoeg allemaal een beetje te lauw. Het had wat extra pit kunnen gebruiken om me geboeid te houden.


Halloween wedstrijd quote van de dag: “I am tired of myself tonight. I should like to be somebody else.”
Wil je alles weten over de Halloween wedstrijd? Neem dan snel even een kijkje hier en doe mee!

two-stars

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.