T10T: Series en films geinspireerd op boeken

Posted 3 maart 2016 by Silke (boekinwonderland) in T10T / 0 Comments

Deze week vraagt Emmy van zon en maan ons om met jullie onze tien favoriete boeken te delen die geïnspireerd zijn op films of tv series. Ik moet eerlijk toegeven dat ik boeken die geïnspireerd zijn op beeldmedia vermijd. Ik weet dat ze bestaan, maar voor mij hoeven ze niet echt. Daarom zet ik deze uitdaging een beetje naar mijn hand en deel mijn favoriete verfilmingen. Lezers durven wel eens beweren dat het boek beter is dan de film. En laten we eerlijk zijn, in 90% van de gevallen is dit ook gewoon zo. Maar soms zitten er pareltjes tussen!

True blood

Ik ga heel eerlijk zijn, ik ben de true blood boeken gaan lezen omdat ik zo dol was op de serie. Dus ja, soms overtreed ik mijn eigen regels wel eens. In het geval van True blood. Is de serie beter dan de boeken. Voor diegene die nog moeten starten met de reeks of de boeken graag willen lezen, hou er dan rekening mee dat de tv serie gebaseerd is op, maar de boeken zeker niet blindelings volgt.

Orange is the new black

Ook weer eentje waar ik het boek las, nadat ik de serie begon te kijken. Ik wist zelfs eerst niet dat het gebaseerd was op een boek. In dit geval zijn het boek en de reeks niet echt met elkaar te vergelijken. Hoewel ze hetzelfde verhaal vertellen is de serie een beetje “over the top”. Wat zeker bijdraagt tot het hoge entertainment gehalte. Het boek geeft echter een correctere weergave van hoe het er echt aan toegaat in een vrouwengevangenis.

Sherlock

Er zijn ontelbare verfilmingen van Sherlock Holmes, maar ik ben dol op diegene met Benedicte Cumberbatch. En neen, Benedicte zit daar voor niets tussen. Nu ja, zijn geweldige acteerprestaties natuurlijk wel. Maar zijn looks laten me koud. Toch is hij voor mij echt de verpersoonlijking van Sherlock Holmes. De verhalen krijgen een modern jasje, maar blijven erg trouw aan de originelen.

Sex and the city

Wat had ik een hekel aan het boek. Slecht geschreven en er zit geen verhaal in. Wat was ik dol op de tv serie. Misschien ligt het wel aan mijn leeftijd, maar sex and the city maakt echt deel uit van mijn jeugd. Dus ja, een deel zal zeker nostalgie zijn, maar de reeks is gewoon ook fantastisch. (Net als de films trouwens!)

Romeo and Juliet

En dan heb ik het over de versie met Leonardo Dicaprio. Ik ben echt dol op dat moderne jasje dat het verhaal kreeg. Maar terzelfdertijd blijft het erg trouw aan de originele versie van Shakespaere. De personages spreken ook allemaal in rijm en dat draagt echt bij tot de geloofwaardigheid van deze verfilming.

Outlander

Iedereen weet dat ik grote fan ben van de outlander boekenreeks. En nu zou ik als een echte fangirl alle afwijkingen opsommen die de tv serie maakt op de boeken. En ja, dat zijn er heel wat, maar…. Op sommige vlakken maken ze het dan helemaal goed. De casting in outlander is perfect. Daar heb ik geen woorden voor. En enkel daarom zou ik de reeks al willen aanbevelen. Dat en de prachtige Schotse uitzichten. (En of ik dan het landschap bedoel laat ik even in het midden.)

We need to talk about Kevin

We need to talk about Kevin was een boek dat me zo aangreep dat ik onmiddellijk de film heb gehuurd. Hoewel het allebei heel andere vormen van media zijn brengen ze de boodschap toch allebei staalhard over. Ruw, hard en vooral doodeerlijk! Allebei een aanrader.

The perks of being a wallflower

Nog zo een boek waar ik een hekel aan had. Waarom ik dan toch absoluut de film wou zien? Om te kunnen vergelijken natuurlijk. Ik heb me echt een paar keer afgevraagd tijdens het lezen hoe zo een saai boek verfilmt kon worden. Het antwoord blijkt erg goed te zijn. Ik heb echt veel meer genoten van de film dan ik dacht. Dus ja…. Voor een keer zou ik de film boven het boek aanbevelen.

The notebook

The notebook en ik, wij hebben een speciale connectie. Ik kreeg het boek van mijn toenmalig lief (nu mijn echtgenoot) met een persoonlijke boodschap in. Het toenmalige lief nam me ook mee naar de film (want ik was toen nogal redelijk dol op Ryan Gosling.). Ik werd verliefd op het verhaal en ik moet zeggen de film is beter dan het boek. Veel beter…

Harry Potter

Er is geen betere verfilming te vinden dan Harry Potter, vind ik persoonlijk. Perfect tot in de details. En hoewel ik helemaal dol ben op de boeken, hou ik ook ontzettend van de films.

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.