T5W: Historische romans

Posted 2 december 2015 by Silke (boekinwonderland) in Top 5 woensdag, Uncategorized / 0 Comments

Vandaag is het woensdag en dat betekend dat het tijd is voor Top 5 Woensdag! Top 5 woensdag is een wekelijks thema dat in het leven geroepen werd door Lainey van Ginger reads Lainey, een van mijn favoriete booktubers. Wekelijks delen bloggers en youtubers hun 5 favoriete boeken in een bepaald thema. Het thema van deze week was audioboeks. Jammer genoeg heb ik nog nooit een audioboek gelezen (of moet ik zeggen beluisterd?) Daarom ben ik gaan graven in de archieven van T5W en koos ik een thema van vorig jaar. Namelijk historische romans. Gezien dit een van mijn geliefde genres is twijfelde ik geen moment! Dus laten we stoppen met dralen en in mijn top 5 favorieten boeken van deze week duiken:

5. The constant princess – Philippa Gregory

download (18)

Ik ben een grote Phillipa Gregory liefhebster, dus ik kon niet anders dan minstens een van haar boeken opnemen in dit lijstje. Als je houdt van historisch correcte verhalen, dan blijf je beter ver weg van haar boeken. Haar boeken zijn namelijk altijd een beetje geromantiseerd. Maar dat is net waar ik zo van hou. Voor mij is ze zonder twijfel de koningin van historische romantische fictie. Daarbovenop ben ik erg geïnteresseerd in het Tudor tijdperk en laat dat nu net haar specialiteit zijn. En hoewel ik in de verleiding kwam om haar boek over de Boleyn zusjes hier te delen besloot ik dit toch niet te doen. Net omdat ik net een tikkeltje meer genoot van The constant princess. Jammer genoeg is het boek nog altijd niet vertaald in het Nederlands. Begrijpen wie begrijpen kan. The constant princess volgt het verhaal van Katharina van Aragon, de eerste vrouw van Hendrik de achtste. Henry speelt echter geen belangrijke rol in dit boek. Dit is het verhaal van haar huwelijk met zijn broer. Een prachtig liefdesverhaal dat mijn hart meerdere keren deed breken! Voor diegene die in het Engels kunnen lezen is dit zonder twijfel een aanrader!

4. Water voor de olifanten – Sara Gruen
water voor olifanten
Water voor de olifanten spelt zich af te midden van de Grote Depressie in de VS. Het is uitzonderlijk goed gedocumenteerd verhaal over Amerika in de jaren 30, maar dan met een liefdesverhaal dat zich afspeelt in een circus. Hierdoor krijg je een heel uniek beeld van de tijdsgeest en een blik in het circusleven. Sara Gruen besteed heel veel aandacht aan de verschillende sociale klasse binnen het circus en hoe de mensen zich gedragen door deze rangschikking. Het verhaal is doorspekt met zware onderwerpen zoals racisme, alcoholisme, misbruik, seksuele uitbuiting en kapitalisme. Maar op geen enkel ogenblik wordt het een zwaar boek. Dit komt voornamelijk door het mooie liefdesverhaal tussen mens en dier en natuurlijk ook tussen een man en een vrouw. Water voor de olifanten is een prachtig boek, dat zijn sterkte vooral te danken heeft aan de unieke sfeer die gecreëerd wordt en die je vanaf de eerste bladzijde bij je nekvel grijpt en niet meer loslaat.

3. De kathedraal van de zee – Ildefonso Falcones
de kathedraal van de zee

De kathedraal van de zee is een van de boeken die ik telkens maar blijf aanraden, wanneer mensen me om tips vragen. Ik weet dat het verhaal erg lijkt op pilaren van de aarde, maar toch is het vooral een uniek verhaal. De kathedraal van de zee speelt zich af in Barcelona en de stad vormt bijna een extra personage in het verhaal. Je volgt Arnau, een Catalaanse jongen van zijn geboorte tot aan zijn dood. Het verhaal is doorspekt met Catalaanse geschiedenis, maar het wordt op geen enkel moment saai of oninteressant. Net omdat Ildefonso Falcones erin slaagt zijn historische kennis zo te integreren in het dagdagelijkse leven van zijn personages.

2. Het familieportret – Jenna Blum
het familieportret

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik lees graag oorlogsverhalen die verteld worden vanuit het Duitse standpunt. Het intrigeert mij mateloos hoe de gewone Duitse bevolking de wereldoorlog beleefden en hoe hun dagelijkse leven erdoor beïnvloed werd. De laatste jaren komen er gelukkig meer en meer verhalen vanuit het Duitse standpunt op de markt en het familieportret is een echt pareltje! Het hoofdpersonage in het familieportret is Anna, een Duitse vrouw die na de wereldoorlog in de VS is gaan wonen. Het familieportret volgt haar gedurende de wereldoorlog en de jaren daarna.

1. Pilaren van de aarde – Ken Follet
pilaren

Ik weet het, een echte klassieker. Ik denk dat ondertussen iedereen dit boek wel gelezen heeft of op zijn minst de tv-serie gezien heeft. Beiden zijn geweldig. Het is een gigantisch boek, maar het vertelt een episch verhaal. Zeker de investering van je tijd waard!

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.